NEJA.nl plaatst cookies (lees meer) uitsluitend om de site beter te laten functioneren en bezoek te monitoren.   X

Wat doet de coronacrisis met kinderen en jongeren?

 

Vier grote academische kinder- en jeugdpsychiatrie centra (Amsterdam, Leiden, Nijmegen en Groningen), twintig jeugdzorgcentra zullen samen de effecten op korte en lange termijn van de coronapandemie onderzoeken.

Ook twee grote langlopende populatiestudies (Nederlands Tweelingenregister (NTR) en KLIK: Kwaliteit van Leven in Kaart, over psychosociaal functioneren en symptomen van kinderen die zijn behandeld in een ziekenhuis) én jongeren zelf dragen bij aan dit onderzoek.

 

Stichting Alexander werkt actief mee aan een tweejarig onderzoek naar het effect van de COVID-19 restricties op de mentale gezondheid en het welbevinden van jeugd (8-18 jaar). “Met deze studie kunnen we cijfers dwars door de verschillende jeugdsectoren heen verzamelen. En we gaan zowel de vragen als resultaten met jongeren samen uitwerken. Als er één groep is die kan meedenken over oplossingen, dan zijn het de jongeren zélf. Zij worden nog veel te weinig gehoord.”, aldus Meike Bartels, hoogleraar Genetica en Welbevinden aan de VU. 

 

Meer informatie over dit onderzoek vind je HIER.