NEJA.nl plaatst cookies (lees meer) uitsluitend om de site beter te laten functioneren en bezoek te monitoren.   X

NEJA-conferentie 2025: workshops en tafelgesprekken

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

NEJA-conferentie 20 maart 2025

dE CONFERENTIE IS INMIDDELS GEWEEST! hET WAS WEER EEN GOEDBEZOCHTE EN GEVARIEERDE DAG.
bINNENKORT LEES JE OP DEZE WEBSITE EEN TERUGBLIK.

 

Hieronder vind je een omschrijving van alle workshops en tafelgesprekken.

 

RONDE 1 

 

T1.1 Samen oplossingen vinden voor ouders en kinderen – Mariëlle Benic (Arkin) en Judith Ensink (Levvel)

Meer dan een derde van de gezinnen met kinderen in de jeugd-ggz heeft ook ouders met psychische problemen. Het beloop van de klachten is vaak slechter bij kinderen van ouders met mentale klachten, die elkaar wederzijds beïnvloeden. Behandeling van beide kan betere resultaten opleveren. Tijdens een tafelgesprek willen we onderzoeken hoe we problemen bij ouders beter kunnen herkennen en welke ondersteuning zowel hulpverleners als ouders nodig hebben voor een succesvolle samenwerking en doorverwijzing naar hulp. (Ook aangeboden in ronde 2)

 

T1.2 Passend onderwijs voor jongeren in de meest kwetsbare posities: werk aan de winkel! – Sanne Pronk (Academische Werkplaats Risicojeugd)
Juist voor jongeren in kwetsbare posities is onderwijs belangrijk om weer een positief toekomstperspectief te ervaren en de vicieuze cirkel van (intergenerationele) problematiek te doorbreken. ​Helaas doen we veel jongeren in de meest kwetsbare posities tekort.​ Ons onderzoek naar het onderwijs voor jongeren binnen de transformatie van de JeugdzorgPlus laat zien dat het niet goed genoeg lukt om voor hen passend onderwijs te realiseren. Het eerste onderzoeksproject krijgt een vervolg om zo datagestuurd, met kennis vanuit jongeren, de praktijk en de wetenschap, verbeteringen te realiseren. We bespreken de uitkomsten van het eerste onderzoek en gebruiken graag jouw kennis en expertise om de focus voor het vervolgonderzoek aan te scherpen.

 

W1.3 Samen sterk opvoeden en opgroeien in een samenleving met culturele en religieuze diversiteit – Marjolijn Distelbrink (Verwey-Jonker Instituut) en Cecile Winkelman (Families Foundation)

Veel ouders en jongeren met diverse culturele en religieuze achtergronden en een migratieverleden hebben te maken met vraagstukken als discriminatie en racisme, negatieve beeldvorming en het weggezet worden als groep. Vraagstukken die ouders voor grote zorgen stellen en nog niet goed zijn belegd in opvoedondersteuning. We reiken handvatten aan om naast ouders te gaan staan bij het omgaan hiermee. Ook anti-racistisch opvoeden als sleutel naar meer gelijke kansen komt aan bod. We gebruiken filmfragmenten en inzichten uit de tool ‘Waardenopvoeding in diversiteit’.

 

W1.4 Troosten en slapen – Margreet Harskamp-van Ginkel en Mariëtte Hoogsteder (Amsterdam UMC)

Wat kun je ouders adviseren als hun pasgeboren baby veel huilt? Hoe kunnen ouders in een kwetsbare situatie zich voorbereiden op de verzorging van hun baby? Hoe kunnen ouders met en zonder structurele kwetsbaarheden in de zwangerschap een reëel beeld krijgen van de slaap van pasgeborenen?

We hebben hiervoor ‘Troosten en Slapen’ ontwikkeld en vertellen wat werkzame elementen zijn volgens ouders en professionals en hoe je een team dit het beste kan implementeren.

 

W1.5 Keuzehulp Jeugd en Gezin: samen beslissen over passende en werkzame hulp – Ike van der Schoor en Marije Verhoeks (NJi)

De Keuzehulp Jeugd en Gezin is een hulpmiddel voor professionals om samen met gezinnen de effectieve hulp te kiezen gebaseerd op wetenschappelijke kennis.
  • Hoe werk je aan relationele verbinding met de Keuzehulp?
  • Hoe bespreek je de ernst van het ervaren probleem en het verschil in inzicht over de ernst?
  • Hoe weet je welke hulp wanneer effectief is?
Tijdens de workshop oefen je met gesprekskaarten en met keuzeschema’s voor effectieve hulp. 

 

W1.6 Opleiden voor kansrijk opgroeien in een taaldiverse stad – Daniela Polišenská, Gladys Akom Ankobrey en Catherine van Beuningen (HvA)

Meer dan de helft van de Amsterdammers spreekt in het dagelijks leven één of meerdere andere talen dan of naast het Nederlands. Wat betekent deze meertalige realiteit voor het opleiden van de komende generaties jeugdprofessionals? In deze workshop bespreken we de ervaringen van HvA-studenten met betrekking tot de omgang met taaldiversiteit tijdens hun opleiding en stage. Ook presenteren we aanbevelingen die zij doen voor manieren waarop de opleidingen de taaldiversiteit kansrijk kunnen benaderen.

 

W1.7 WIE maakt het verschil? Ontdek de kracht van betekenisvolle relaties – Jannike Oltmans en Saskia Kroon (Levvel)

Wie zijn de belangrijke mensen in het leven van de mensen die jij begeleidt of behandelt? En hoe kunnen zij een rol spelen in het hulpverleningsproces? In deze interactieve workshop ontdek je via het WIE-spel hoe betekenisvolle relaties kinderen, jongeren en ouders kunnen ondersteunen. Na een introductie op de onderzoeken die hieraan ten grondslag liggen zullen we door vragen te stellen en perspectieven te wisselen, de impact ervaren van een sterk netwerk. Doe mee en leer hoe je deze inzichten kunt toepassen in je werk!

 

RONDE 2 

 

T2.1 Leefklimaatonderzoek is onmisbaar – Susan Höfte (Hogeschool Leiden)

In dit gesprek wissel je ervaringen uit met collega’s over zowel de inrichting van het onderzoek als het bespreekbaar maken van uitkomsten. Een collega van Yes We Can Clinics doet mee aan het gesprek. Ook bespreken we de ervaren dillema’s tussen vrijheid en veiligheid: wanneer is het vrijheidsbeperking en wanneer opvoeden, maatwerk en gelijke behandeling, etc. We zijn benieuwd naar voorbeelden van ‘wat echt werkt’ en wisselen ervaringen uit op dat vlak.

 

W2.2 Plaatsingen binnen 1-op-1 setting – Sandra Hol, Gerdien Kalma, Carolien Konijn en Mirka Hirsch (Levvel)

Waar hebben we het over hebben als het gaat over 1-op-1 plaatsingen? Wat weten we eigenlijk, en wat zijn risico’s en kansen? We gaan in op onderzoek naar dit type verblijfsoplossingen-op-maat,

de stappen om 1-op-1 te voorkomen en de randvoorwaarden die wij stellen na de gezamenlijk beslissing voor een 1-op-1 plaatsing. Aan bod komt ook hoe deze stappen en randvoorwaarden zich verhouden tot de hulpverleningservaringen van de deelnemers of bevindingen in onderzoek. 

 

W2.3 Cultuursensitief samenwerken met migrantenvaders – Abdel Mehraz (Trias Pedagogica)

Vaak hoor je dat migrantenouders niet naar ouderavonden of andere afspraken komen.  En vaders al helemaal niet! In deze workshops geeft Trias Pedagogica uitleg hoe dat komt en krijg je tips en adviezen over hoe je wel met migrantenvaders in contact kunt komen. Hoe bejegen je deze vaders? Waar moet je rekening mee houden? Dit zijn vragen waar we antwoorden op proberen te geven. De workshop is interactief en je kunt ook een eigen casus inbrengen. 

 

W2.4 Signaleren en hulp bieden aan kinderen die opgroeien in armoede – Robin Koper (NJi) en Lilith Smidts-Lefever (Sterk Uit Armoede)
Kinderen die opgroeien in armoede krijgen minder kansen dan andere kinderen. Veel professionals, of het nou vanuit onderwijs, wijkteams of het consultatiebureau is, kunnen een rol spelen in het ondersteunen van ouders die geldzorgen hebben. Maar hoe doe je dat bij zo’n thema dat voor veel mensen een taboe is? Het Nederlands Jeugdinstituut (NJi) en ervaringsdeskundige Lilith Smidts-Lefever vertellen wat de effecten van armoede op opgroeien zijn, hoe je dit kunt signaleren en bespreekbaar maken.

 

W2.5 ‘Wat werkt’ goed toepassen?! Hoe praktijkprofielen hierbij kunnen helpen – Aurelie Lange, Esmee Verheem en Leonieke Boendermaker (HvA)
Om de kwaliteit van de zorg te verbeteren moeten we niet alleen weten wat er werkt, maar ook hoe professionals dit kunnen toepassen. Daarnaast moeten ze ondersteund worden om dit te (blijven) toepassen. Een praktijkprofiel helpt hierbij. Het is een hulpmiddel om de kern van een aanpak te verhelderen. We zullen laten zien wat een praktijkprofiel precies is, hoe je het ontwikkelt, en hoe je het kunt inzetten om te leren op de werkvloer.

 

W2.6 Opgroeien in twee families Marieke Klein Entink, Marieke Visser en Dieja Wessels (Levvel)

Tijdens deze workshop willen we je meenemen in de visie van Opgroeien in twee families, waar kennis van de processen van pleegkinderen, ouders, pleegouders en de eigen kinderen van pleegouders bijdraagt om te realiseren dat een pleegkind na een uithuisplaatsing kan opgroeien in twee families. We gaan met jullie in gesprek om samen te verkennen hoe we de visie kunnen doorvoeren in de hele keten voor impact en samen sterk in de samenwerking.

 

W2.7 Samen zelfverzekerd opvoeden bij angstige jonge kinderen – Sanne Kleiborn (Universiteit Leiden) en Julia Offermans (MOC ’t Kabouterhuis)
Wat werkt voor angstige jonge kinderen en hun ouders? In deze workshop vertellen wij over een eerder geëvalueerde preventieve oudertraining en een nieuw stapsgewijs behandelprogramma, ontwikkeld door Universiteit Leiden in samenwerking met MOC ’t Kabouterhuis. Aan de hand van een casus uit de praktijk gaan we met elkaar in gesprek over het vormgeven van een angstbehandeling voor jonge kinderen, met nadruk op het betrekken van ouders en professionals bij deze vormgeving. Wij horen graag jullie input en ervaringen in deze interactieve workshop!

 

W2.8 KeTJAA werkplaats jeugdparticipatie deel 1 – Ivet Pieper (EMMA) en kernteam KeTJAA

In Amsterdam zijn er veel initiatieven op het gebied van jeugdparticipatie, maar de uitwisseling van kennis en ervaringen blijft beperkt. De deze werkplaats van KeTJAA maken we verschillende initiatieven zichtbaar, delen we kennis delen en identificeren we gezamenlijke stappen om jeugdparticipatie te versterken.  In deel 1 van de werkplaats belichten we bestaande praktijken, best practices en geleerde lessen vanuit onderzoek over participatievormen, zoals jongerenparticipatie in Kerngroep Nieuw West (IMD), Agency Arrangeren en de Bibliotheek van tussenverhalen. Deel 2 is in ronde 3.

 

T2.9 Samen oplossingen vinden voor ouders en kinderen – Mariëlle Benic (Arkin) en Judith Ensink (Levvel)

Meer dan een derde van de gezinnen met kinderen in de jeugd-ggz heeft ook ouders met psychische problemen. Het beloop van de klachten is vaak slechter bij kinderen van ouders met mentale klachten, die elkaar wederzijds beïnvloeden. Behandeling van beide kan betere resultaten opleveren. Tijdens een tafelgesprek willen we onderzoeken hoe we problemen bij ouders beter kunnen herkennen en welke ondersteuning zowel hulpverleners als ouders nodig hebben voor een succesvolle samenwerking en doorverwijzing naar hulp.

 

RONDE 3 

 

T3.1 Informele steun: een blinde vlek? – Wouter Messchendorp (Eigen Plan)

“Niet elke hulpvraag behoeft een zorgantwoord. Hierover is een stevige maatschappelijke dialoog nodig.” (Uit: Hervormingsagenda Jeugd). In dit tafelgesprek willen we de ‘stevige maatschappelijke dialoog’ over het versterken van het gewone leven aanzwengelen. Met hierbij bijzondere aandacht voor het familiegroepsplan: een concreet en bewezen instrument dat zeer behulpzaam kan zijn om de regie van ouders en jeugdigen en hun sociale omgeving in te zetten en zo het gebruik van jeugdhulp terug te brengen.

 

W3.2 KeTJAA werkplaats jeugdparticipatie deel 2: hoe komen we in co-creatie met jeugd verder op urgente vraagstukken? – Ivet Pieper (EMMA) en kernteam KeTJAA

In deel 2 van de werkplaats KeTJAA zoomen we in op urgente vraagstukken, met als uitgangspunt: hoe komen we hierop verder in participatie/co-creatie met jeugd? Thema’s die aan de orde komen, zijn: schulden & armoeden, polarisatie op de flanken (hoe houden we ruimte voor het midden?), betrekken van de Amsterdamse jeugd en mentale & fysieke gezondheid. Bij voorkeur doe je mee aan beide workshops, maar los kan ook.

 

W3.3 Van Amsterdammer naar Krachtig Netwerk – AMM en GKP in actie – Kim van de Heuvel (Stichting JA), Dorine Bakker-Vos (AMM Procesbegeleider) en Linda de Koning (STEP) 
In deze workshop verkennen we hoe de Amsterdamse Maatwerk Methode (AMM)-aanpak hulpverleners in gebiedsknooppunten in staat stelt om écht aan te sluiten bij de Perspectieven van de gezinnen. Samen doorlopen we een praktijkcasus en ontdekken we hoe naast jeugdhulp ook andere ideeën – zoals sociale steun of praktische ondersteuning – het verschil kunnen maken. We versterken de veerkracht van de Amsterdammer het perspectief van de Amsterdammer centraal te stellen en door gebiedsgericht samen te werken en elke laag van de maatschappelijke hulpverlening effectief in te zetten.

 

W3.4 Vrijheidsbeperkende maatregelen in een open setting – Esther Slagboom en Joelle Vreeken (Levvel)

In de open jeugdzorg is het niet toegestaan om vrijheidsbeperkende maatregelen in zetten. Hoe geef je dan de opvoeding en veiligheid van kinderen/jongeren zo goed mogelijk vorm? Dit kan soms tot dilemma’s leiden, waar je niet zomaar een antwoord op hebt. In de praktijk merken we dat relationeel werken, de presentiebenadering en geweldloos verzet kunnen helpen. Samen onderzoeken we aan de hand van stellingen wat er achter het gedrag zit, en wat wel kan.

 

W3.5 Meervoudige identiteitsontwikkeling en opvoeden: de rol van onderwijs in een gedeelde verantwoordelijkheid – Mehmet Day en Donya Yassine (Verwey-Jonker Instituut & Kennisplatform Inclusief Samenleven)

Jongeren bewegen zich dagelijks tussen verschillende leefwerelden. Hoe zorgen we ervoor dat deze werelden goed op elkaar aansluiten en een veilige basis bieden voor hun identiteitsontwikkeling? We verkennen hoe het onderwijs kan bijdragen aan acceptatie en erkenning van hun meervoudige identiteit, gaan in op de rol van (mede-)opvoeders en bespreken het belang van een sterke pedagogische match tussen school en thuis. Ook presenteren we het Identity Project, een lesprogramma voor de middelbare school. 

 

W3.6 Recente ontwikkelingen in de Amsterdamse kinderopvang – Annemiek Veen (UvA) en Merel van der Wouden (Gemeente Amsterdam)
In Amsterdam zijn zogenaamde plusvoorzieningen opgezet voor jonge kinderen met een grotere ondersteuningsbehoefte. Onderzocht is of deze een goed antwoord zijn op de zorgvraag. Momenteel wordt het plusaanbod verder doorontwikkeld tot zogenoemde hybride groepen binnen de voorschool. Graag gaan we met workshop-deelnemers in gesprek over de hybride groepen en over de mogelijkheden om de zorgvraag van het jonge kind aan te pakken door bijvoorbeeld het ambulante aanbod zo laagdrempelig mogelijk richting de kinderopvang te krijgen.

 

W3.7 Samenspel tussen jongerenwerk, straathoekwerk en jeugdhulp als antwoord op de crisis in de jeugdhulp – Willeke Manders een Florine Penning de Vries (Hogeschool van Amsterdam)

De mentale gezondheid van de jongeren staat onder druk en de wachtlijsten en tekorten in de jeugdhulp lopen op. Er zijn alternatieven nodig om jongeren te helpen. Hoe kunnen jongerenwerk, straathoekwerk en jeugdhulp elkaar versterken in de hulp voor de meest kwetsbare jongeren? In Amsterdam zijn 5 samenspel initiatieven onderzocht. We presenteren de knelpunten en werkzame elementen in het samenspel en de aanbevelingen die hieruit voortvloeien.

 

BEKIJK HET VOLLEDIGE PROGRAMMA